Следвайте Гласове в ТелеграмВсяко българско семейство ще бъде натоварено да връща

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВсяко българско семейство ще бъде натоварено да връща
Коментари Харесай

Каракачанов: Тагарев се готви да сключи сделка за стар модел американски БМП Страйкър с над 1 млрд. лева по-скъпо

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Всяко българско семейство ще бъде натоварено да връща по 1365 лв., които пари „ богатият “ ни народ ще влага в стопанската система на Съединени американски щати и Канада, вместо в родната промишленост. Това ще се случи, в случай че държавното управление подписа контракта с американската компания „ Дженерал Дайнамикс “ за доставка на нови бронирани машини за пехотата, предизвестява Красимир Каракачанов, министър на защитата и вицепремиер (2017-2021), по отношение на придобиването на нова бронирана машина за Сухопътни войски на БА, който съгласно почетния ръководител на Вътрешна македонска революционна организация е непрогледен.

В отворено писмо до ръководителя на Народно събрание, президента и премиера почетният ръководител на Вътрешна македонска революционна организация показва, че офертата е неизгодна за България, защото препоръчаните БМП " Страйкър " не дават отговор на условията, заложени от страната ни, а първичната оферта на американците е повишена съвсем двойно.

Ето и цялостния текст на отвореното писмо на Каракачанов:

До президента и висш главнокомандващ на Българската войска
господин Румен Радев

До министър-председателя на
Република България
господин Николай Денков

До ръководителя на 49 Народното събрание
господин Росен Желязков

До министъра на защитата
господин Тодор Тагарев

До средствата за всеобща информация

Отворено писмо от Красимир Каракачанов, министър на защитата и вицепремиер (2017-2021)

по отношение на: непрозрачния метод за придобиването на нова бронирана машина за Сухопътни войски на БА

Преди дни излезе информация, че Министерството на защитата се готви да подписа контракт със Съединени американски щати за закупуване на 183 бойни бронирани машини „ Страйкър “ на компанията „ Дженерал Дайнамикс “ на стойност 1,5 милиарда $. Остава усещането, че обществото и медиите се държани на мрачно по този извънредно значим въпрос за модернизацията на Сухопътните войски на Българската войска.

През юни 2018 година Народното събрание на Република България утвърди 3 плана за рационализация на БА – 8 изтребителя за Военновъздушни сили, 2 многофункционални патрулни кораба за Военноморски сили и за придобиване на 150 бойни бронирани машини 8х8 за Сухопътни войски.
В Проекта за капиталов разход (ПИР) са заложени главните условия за придобиването на машините за съставяне на 3 батальонни бойни групи на Пехотата.

Накратко – новите съществени бойни машини на Пехотата да могат да транспортират до 11 бойци, да са с високо равнище на отбрана (4-то равнище по стандарта на НАТО с опция за ъпгрейд до 5-о ниво), условия за превъзмогване на трудности на сложен терен, да бъдат оборудвани с куполи с 30 мм оръдия и да са оборудвани с противотанкови ракети с далекобойност минимум 4 км и машините да са с мотор най-малко 500 конски сили мощ.

Особено внимание в ПИР от 2018 година се обръща на индустриалното съдействие – най-малко 20% присъединяване на българската оръжейна индустрия, сглобяване на машините в българско дружество – Терем – Търговище, благосъстоятелност на МО, доставка на съоръжение и ноу-хау, образования на личен състав за поддръжка на новата машина в България, което ще спести десетки милиони при поддръжката на машината през нейния витален цикъл.

Ценовата рамка, която гласоподава Народно събрание, бе 1,22 милиарда лева без Данък добавена стойност.

При извършената процедура през 2020 година бяха получени 4 предложения от водещи европейски компании, като офертите на 2 от тях отговаряха на всички условия на Сухопътни войски, заложени в Проекта за капиталов разход. За страдание и 2-те предложения надхвърляха ценовата рамка, гласувана от Народното събрание. Интересно е, че компания „ Дженерал Дайнамикс “ – Европа, предложи цена от 1,7 милиарда лева, до момента в който в този момент същата компания в Съединени американски щати желае 1,5 милиарда щатски $ (2,73 милиарда лева.) за машина, която не дава отговор на условията на Сухопътни войски и на ПИР, гласуван от Народно събрание.

Поради надхвърлянето на цената, до което можеше да се простре МО, анулирах състезанието и разпоредих на Терем холдинг да създаде план за създаване на главната бойна машина за пехотата напълно в България с включване на българската оръжейна индустрия и непознати компании. В края на април 2021 година планът бе подготвен, имаше предложения от водещи европейски и български компании, които да доставят главните съставни елементи за построяването на бойната машина на стойност 1,2 милиарда лева Аз и моят екип внесохме плана в Министерски съвет при започване на май 2021 година, само че решението бе да се остави на вниманието на идващото държавно управление, с цел да се избегнат спекулации, че се вършат огромни разноски в последните дни на кабинета.

За страдание този план на МО и Терем холдинг не бе прегледан от служебното държавно управление и от държавното управление на Кирил Петков.

Сега излиза наяве, че има предложение от Съединени американски щати да ни бъдат продадени сходни машини. От обществената информация се схваща, че това са машини „ Страйкър Драгун “, модел от 90-те години, употребявани от морската пехота на Съединени американски щати. Има информация, че този модел е спрян от произвеждане преди няколко години, тъй като американската морска пехота се превъоръжава с нови, по-модерни машини.

Този модел „ Страйкър “ е обсъждан като вид от Сухопътни войски преди години, само че съгласно експертите не дава отговор на доста от условията на плана – по-ниско равнище на отбрана на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощ на мотора (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за главното 30 мм оръдие, заради характерните условия за зареждане в американската войска, могат да се доставят единствено от Съединени американски щати.

Предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2,5 км и то единствено при директна видимост, вместо изискуемите най-малко 4 км. И още, и още въпроси, по които МО мълчи, като неналичието на V-образно дъно за по-високо равнище на отбрана от противотанкови мини.

Веднага поражда един елементарен въпрос – по какъв начин по този начин американската компания Дженерал Дайнамикс – Европа предлага своята машина Пираня 5, модел от преди 10 години за цена 1,7 милиарда лева, покривайки всички условия в плана от 2018 година, а Дженерал Дайнамикс – Съединени американски щати предлага модел от 90-те година на предишния век, който не дава отговор на условията ни, за 1,5 милиарда $ (2,73 милиарда лева.). Цена с повече от 1 милиарда лева по-висока!

Има и други въпроси. Защо при придобиването на съществена бойна машина за българската пехота не е включена българската военна индустрия, която има опция за построи машината в България? Известно е, че български бизнесмен построи нов боен цех в Бургас и има първообраз на съвременна бронирана машина.

Изграждането на бойната машина в България ни дава няколко преимущества – доста по-ниска цена, сигурност на поддръжката и доставката на боеприпаси, основаване на стотици високо квалифицирани работни места, опция за главен ремонт на стотина километра от поделенията на БА, а не на хиляди километри в чужбина и икономисване на десетки милиони от транспортни разноски.

Защо влагаме парите на българския поданик в непозната оръжейна промишленост, а не в българската?

Доколкото съм осведомен, министърът на защитата се готви да подписа контракта в идващите 2-3 седмици, а с цел да не му бъде търсена наказателна отговорност, едвам по-късно да прекара контракта за ратификация в Народно събрание.

Редът е противоположен – първо Народно събрание гласоподава плана и по-късно държавното управление организира договаряния за подписване на контракт.

Ако всичко това е правилно, значи, че българският поданик ще бъде претрупан с излишно високи разноски най-вероятно взети от държавното управление посредством външен банков заем. Което значи, че всяко българско семейство ще бъде натоварено да връща по 1365 лева, които пари „ богатият “ ни народ ще влага в стопанската система на Съединени американски щати и Канада, вместо в родната промишленост.

Затова освен аз, уверен съм, че цялото българско общество, чака ясни отговори от държавното управление и министъра на защитата.

София, 18 септември 2023 година
Красимир Каракачанов

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР